Blog: De verschillende lasers bij Derm Medic Huidkliniek

 In Algemeen

Hoe werkt een laser?

Er zijn al verschillende blogs over laser verschenen, maar hoe werkt een laser nu eigenlijk? Bij Derm Medic Huidkliniek hebben we twee verschillende lasers, de Fotona Dynamis in Voorhout en de Ultra VPL Plus in Hillegom. In deze blog zullen we uitleggen wat een laser precies doet in je huid.

 

LASERFoto van de VPL laser

Wist je dat het woord laser een afkorting is? De afkorting betekend letterlijk; Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation. In het Nederlands vertaald is dit lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling. Laser werkt dus op basis van licht. Laserlicht heeft drie eigenschappen waardoor het zich onderscheid van natuurlijk licht;

  • Laser is gecollimeerd: de lichtstraal gaat één kant op met minimale afwijking van deze baan. Doordat laserlicht gecollimeerd is, is er bijna geen krachtverlies tijdens de overdracht.
  • Laser is monochromatisch: het licht bestaat uit één of enkele kleuren. Hierdoor kan het een specifiek effect hebben op weefsel en chromoforen.
  • Laser is coherent: de lichtstraal beweegt in één fase, waardoor het gecontroleerd en precies is.

De laser werkt op basis op één van de vaste stoffen, een xenon lamp die atomen activeert en een optische resonator die uit twee spiegels bestaat die de laser omleiden tot een laserstraal die gecollimeerd, monochromatisch en coherent is. Een laser kan ingesteld worden op verschillende parameters. Afhankelijk van deze parameters vindt er een weefselreactie plaats. De golflengte en vermogensdichtheid bepalen de absorptie in weefsel en hiermee het effect. Er kan een fotochemische, fotothermische of fotomechanische reactie plaats vinden. De duur en de snelheid van de puls hebben effect op de hoeveelheid energie die geabsorbeerd wordt.

 

Chromoforen

Een reactie in je huid is afhankelijk van het doelchromofoor. Een chromofoor is een ´kleurdrager´ in een molecuul. Doordat dit kleur heeft, is het voor de laser zichtbaar. Er zijn verschillende chromoforen waar de laser op werkt. Dit zijn;

– Hemoglobine: de rode kleur in bloed. Hiermee kan bijvoorbeeld couperose of andere vaatafwijkingen mee behandeld worden.

– Melanine: pigmentcellen. Hiermee kunnen pigmentafwijkingen behandeld worden, maar ook bij laser ontharen wordt melanine als chromofoor gebruikt.

– Water: de huid bestaat voor ongeveer 80% uit water. Wanneer water in huid behandeld worden werk je op het herstructureren van de huid, bij littekens of rimpels.

 

GolflengtesFoto van de verschillende lasers in de huid
Er bestaan veel verschillende laser, met allemaal een eigen golflengte. De golflengte van een laser zegt iets over hoe diep deze in de huid gaat en op welk doelchromofoor het zich richt. Bij Derm Medic Huidkliniek werken we met 3 verschillende typen lasers:
– VPL: de Ultra VPL Plus laser, staat voor Variable Pulsed Light. De VPL werkt op een variabele golflengte van 610 – 950 nanometer. Door de variabele golflengte kan de laser worden ingezet voor verschillende indicaties, door middel van verschillende behandelkoppen. In te zetten voor ontharen, behandelen van pigment en vaatafwijkingen. Ook actieve acne en rosacea kunnen behandeld worden, door de intensiteit en de warmte van het laserlicht worden bacteriën effectief behandeld. Daarnaast kunnen ook schimmelnagels behandeld worden met de VPL.

– Fotona Dynamis SP: de Fotona Dynamis is een vastestoflaser, gemaakt van kristallen. Dit zijn de Nd:YAG (neodimium:yttrium-aluminum-garnet) en de Er:YAG (erbium:yttrium-aluminum-garnet). De Nd:YAG heeft een golflengte van 1064 nm en de Er:YAG van 2940 nm. De Fotona Dynamis zijn dus twee lasers in één systeem. Met deze twee lasers kunnen wij verschillende indicaties behandelen:

  • Nd:YAG: voor ontharen, vaatafwijkingen, actieve acne en rosacea. Wordt ook gebruikt tijdens verschillende anti-aging behandeling voor huidverjonging en verstrakking.
  • Er:YAG: kan zowel ablatief als non-ablatief worden ingezet. Voor huidverbetering, littekens, striae, rimpels of laser peels.

 

Ablatief of non-ablatiefFoto van de SP Dynamis Pro
De Er:YAG is een ablatieve laser. Ablatief betekend dat de huid wordt verdampt.  Dit komt doordat het doelchromofoor water in de huid is, dit wordt door de laser verdampt waardoor een kleine gaatjes in de huid ontstaan. Dit wordt een fractionele ablatieve laser genoemd. Dit kun je vergelijken met het werkmechanisme van microneedling. Huidoneffenheden, littekens en rimpels kunnen met de fractional ablatieve laser goed behandeld worden. Uniek aan de Fotona is dat er naast het ablatieve effect ook warmte in de huid word gegenereerd. Dit heeft ook effect op de huidvernieuwing. Daarnaast kan de Er:YAG laser naast ablatief ook non-ablatief worden ingesteld, dit is ook specifiek bij de Fotona. Hiermee kan bijvoorbeeld een laser peeling worden uitgevoerd.

Afhankelijk van jouw hulpvraag en huidtype kiezen we welke behandeling geschikt is. Vaak behandelen we met één type laser. Maar doordat we met 3 lasertypen werken kunnen we een geheel persoonlijk behandelplan opstellen, waarbij we gebruik kunnen maken van de verschillende lasers. In de volgende blog zullen we meer vertellen over de anti-aging behandeling met de Fotona laser!

 

Recente berichten
0
Foto van de winter hydrateFoto van Esthederm
×

Hallo!

Klik hieronder om direct met een van onze collega's te Whatsappen. Of stuur ons een e-mail naar info@dermmedic.nl

× Hoe kan ik je helpen?