Doel Therapeutisch Elastische Kousen

Therapeutische elastische kousen (TEK) worden vaak steunkousen genoemd. Therapeutisch elastische kousen zijn bedoeld om extra druk te geven aan een arm of been, meestal om de ophoping van vocht/oedeem tegen te gaan. Door de extra druk verplaatst het vocht zich deels van intercellulair (tussen de cellen) naar intravasaal (in bloedvat of lymfevat). Ook de afvoer van vocht door de bloedvaten verbetert.

Indicaties waarbij het dragen van een therapeutisch elastische kous nuttig of noodzakelijk is:

  • Lymfoedeem
  • Chronische veneuze insufficiëntie (CVI)
  • Diep-veneuze trombose (DVT)
  • Erysipelas of wondroos
  • Bij lang staan, zwangerschap of een lange vliegreis worden soms elastische kousen gedragen om het ontstaan van spataders of trombose te voorkomen

De werking van therapeutische elastische kousen is gebaseerd op het door middel van elastische draden uitoefenen van druk op lymfebanen en venen, om zo bijvoorbeeld een vochtophoping (oedeem) te bestrijden of venen te ondersteunen om de terugstroom van bloed te bevorderen.

Door de druk van buitenaf, wordt de stroomsnelheid naar het hart verhoogd en stuwing in de aders voorkomen. In samenhang met het activeren van spieren, verhinderen kousen zo de verdere ontwikkeling van vaataandoeningen.  Therapeutische elastische kousen zijn bedoeld om gedurende langere tijd te dragen.  De kousen moeten dagelijks gedragen worden om het gewenste resultaat te bereiken en moeten een noodzakelijke drukwaarde hebben.

Voorafgaand aan de behandeling

Tijdens het intake gesprek zal uw ziektebeeld in kaart worden gebracht en uw benen opgemeten. De elastische kousen zijn er in alle soorten, maten, drukklassen en kleuren en kunnen op maat worden gemaakt.

De behandeling

Het aanmeten gaat altijd op afspraak. Uw kousen moeten aangemeten worden als uw benen niet opgezwollen zijn. Hiervoor kan het soms nodig zijn om uw benen van tevoren elders in te zwachtelen.

Therapeutisch Elastische Kousen (drukklasse 2, 3 en 4) worden meestal vergoed door uw zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering. Hiervoor heeft u een verwijzing van de behandelend (huis)arts nodig waarop een duidelijke medische indicatie staat vermeld. Wij kunnen de financiële afwikkeling rechtstreeks met uw zorgverzekeraar regelen.

Steunkousen (drukklasse 1) worden niet vergoed door uw zorgverzekeraar.

Na de behandeling

Voor een optimaal resultaat dient u de TEK dagelijks te dragen. U trekt de kousen bij voorkeur in de ochtend direct na het opstaan aan. Uw benen zijn dan nog niet gezwollen. ’s Avonds voor het slapen gaan trekt u ze weer uit.

Verder zal de huidtherapeut u was instructies geven om de kousen te kunnen wassen. Daarnaast is het belangrijk om zo veel mogelijk te bewegen! Beweging zorgt voor druk van de kous op de kuitspier waardoor de kousen hun werking doen.

Derm Medic staat voor u klaar

Bekijk onze behandelingen of neem gerust contact met ons op.

0
×

Hallo!

Klik hieronder om direct met een van onze collega's te Whatsappen. Of stuur ons een e-mail naar info@dermmedic.nl

× Hoe kan ik je helpen?