Wat zijn littekens?

Er zijn verschillende soorten littekens:

Gewone littekens

Bij de meeste mensen geneest een wondje zonder veel problemen. Afhankelijk van de aard van de beschadiging kan een pigment loos strengetje of vlekje achterblijven.

Atrofische littekens

Hierbij is sprake van een zeer dun laagje littekenweefsel, verzonken in de huid en met het uiterlijk van ‘sigarettenpapier’. Ze kunnen ontstaan bij huidbeschadiging na infecties (virus, schimmel), chronische discoide lupus erythematosus en röntgenbestraling.

Acnelittekens

Dit zijn ‘putjes’ in de huid. Ze ontstaan vaak op plekken waar ontstekingen hebben gezeten.

Hypertrofische littekens

Dit zijn brede, roze/rode littekens. Bij de wondgenezing is te veel weefsel gevormd, waardoor het litteken bovenop de huid ligt.

Keloïd-littekens

Zijn te vergelijken met hypertrofische littekens, maar ze groeien ook nog over de grenzen van het wondgebied heen.

Littekenweefsel bestaat uit collageen. De bindweefselcellen in de huid maken dit nieuwe weefsel aan om een wond te sluiten. Een litteken blijft altijd voelbaar en zichtbaar. Dat komt door de structuur en de kleur van het collageen. Een litteken is in feite sterker dan de gewone huid. Daarom voelt een litteken harder en stugger aan dan de huid daaromheen.

Voor verschillende soorten littekens en wensen zijn er diverse soorten behandelingen. Het kan voorkomen dat verschillende behandelingen gecombineerd worden.

Littekenmassage

Bij littekens, met name van chirurgische aard, die verkleefd zijn en voor een bewegingsbeperking zorgen kan littekenmassage toegepast worden. Deze manuele massage kan zorgen voor meer beweging in een litteken.

Lymfetape

De behandeling met lymfetape kan worden toegepast op verkleefde littekens, helemaal wanneer er sprake is van oedeem. Dit geeft 24-uur per dag micromassage, wat een intensieve behandeling geeft zonder veel investering van tijd.

Deep oscillation

De deep oscillation geeft diepe trillingen in het weefsel om een litteken losser te maken of pijn te verminderen in het litteken.

Microneedling

Deze behandeling met de SkinPen kan alleen worden toegepast op gerijpte littekens vanaf 6 maanden oud. Hij kan toegepast worden om verheven littekens te verfraaien en littekens die in de huid liggen op te vullen door de stimulatie van collageen aanmaak en omzetting.

LPG endermologie

Een behandeling met endermologie gaat soms net wat dieper dan een manuele massage. De endermologie-behandeling wordt uitgevoerd met het LPG-apparaat. Dit apparaat heeft een zuigende slang (te vergelijken met een stofzuiger) met een behandelkop die twee mechanisch roterende rollers bevat. De huid wordt opgezogen en doordat de rollers onafhankelijk van elkaar bewegen, kunnen verschillende huidplooien worden gevormd. Het LPG-apparaat lift, rolt en masseert de huid en de onderhuid zodanig dat weefselblokkades worden opgeheven. Er zijn verschillende opzetstukken voor het apparaat, zodat er voor ieder litteken een passende behandeling is.

Derm Medic staat voor u klaar

Bekijk onze behandelingen of neem gerust contact met ons op.

0
×

Hallo!

Klik hieronder om direct met een van onze collega's te Whatsappen. Of stuur ons een e-mail naar info@dermmedic.nl

× Hoe kan ik je helpen?