Wat is ongewenste haargroei?

Ongewenste haargroei kan als vervelend worden ervaren. Een medisch gezien teveel aan haargroei kunnen we onderverdelen in twee soorten:

Hypertrichose

Dit is een vorm van overmatige haargroei bij vrouwen waarbij we veel beharing zien in de oksels, de schaamstreek (tot ver over de bovenbenen) en soms ook armen en rug.

Hirsurtisme

Deze vorm van overmatige haargroei laat een mannelijk groeipatroon zien bij vrouwen, dus op het gezicht, in de hals en op borst en/of rug.

Haren zijn onschuldig maar ze kunnen soms last geven als ze ingroeien en littekens achterlaten.

Hydradenitis suppurativa is een chronische ontsteking van de haarzakjes en talgklieren. Er kunnen nare abcessen ontstaan die voor veel pijn en verlittekening zorgen. De oorzaak is nog niet helemaal bekend, maar het verminderen van de haargroei lijkt vaak te helpen. In andere gevallen is operatie nodig.

Hoe ontstaat ongewenste haargroei?

Haargroei is van hormonale aard en aanleg speelt een rol. In de puberteit ontstaan bij iedereen dikke stugge haren onder de oksels en in de schaamstreek. Mannen hebben vaak meer haar dan vrouwen op hun borst, armen en benen. Hoeveel haar dit is verschilt per persoon.

PCOS (polysysteus ovarium syndroom) kan een oorzaak zijn van een mannelijk haargroei patroon bij vrouwen. Er ontstaan cystes op de eierstokken die de hormoonhuishouding verstoren. Dit gaat vaak gepaard met andere kenmerken zoals acne, onregelmatige cyclus, overgewicht en moeilijker zwanger kunnen raken. Je kunt bij de huisartsen testen of je PCOS hebt.

Andere invloeden voor meer haargroei kunnen zijn; een zwangerschap, de overgang of medicatie. Op latere leeftijd kan dit ervoor zorgen dat er op plekken dikke, vaak donkere, haargroei ontstaat. Het is niet zo dat donkere haargroei ontstaat door het afscheren van haar. Knippen en scheren zijn nooit een trigger voor een haar om dikker te worden, dit komt alleen van binnenuit.

Behandelmogelijkheden

Derm Medic is dé expert van de Bollenstreek in laserbehandelingen

Ongewenste haargroei kan bij Derm Medic behandeld worden.

Wij hebben 2 verschillende soorten ontharingslasers; De Ultra VPL plus en de Fotona SP Dynamis. Jouw huidtherapeut kan aan de hand van de haren (kleur, dikte) beoordelen welke laser geschikt is.

Soms worden de onthaarbehandelingen (deels) vergoed door ze zorgverzekeraar.

Derm Medic staat voor u klaar

Bekijk onze behandelingen of neem gerust contact met ons op.

0
×

Hallo!

Klik hieronder om direct met een van onze collega's te Whatsappen. Of stuur ons een e-mail naar info@dermmedic.nl

× Hoe kan ik je helpen?