Doel manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een zachte pompende massage die het lymfesysteem in zijn werking stimuleert. Het is een massagemethode die de functie van het lymfesysteem op een adequate wijze ondersteunt. Het heeft betrekking op de lokale weefselverstoring bij oedeem, bij een wond of bij een ontsteking. Door de geleidelijke toe- en afname van de druk tijdens de manuele lymfedrainage worden de lymfecapillairen gevuld en wordt het systeem in werking gezet. Wanneer lymfoedeem al lange tijd bestaat, is de kans aanwezig dat er weefselverhardingen, ook wel fibrose genoemd, ontstaat. Deze grepen worden steviger uitgevoerd en gaan meer de diepte in.

Manuele lymfe drainage heeft de volgende doelen:

Een verbeterde lymfe afvoer tot stand te brengen;

  • Het immuunsysteem te activeren
  • Pijn te verminderen
  • Het lymfevatenstelsel aan te zetten tot de aanmaak van nieuwe lymfevaatjes zodat na operaties of diepe verwondingen de afvoer van afvalstoffen hersteld kan worden

Voorafgaand aan de behandeling

Er zal altijd eerst door middel van een intakegesprek naar de aard en oorzaak van het oedeem gekeken worden. Daarna wordt bepaald of en hoe er zal worden behandeld. Tijdens de eerste behandeling zullen er foto’s worden gemaakt. Deze zullen worden gebruikt om het resultaat van de behandelingen in kaart te brengen. Ook zullen er metingen gedaan worden om na verloop van tijd te kunnen bepalen wat het effect van de behandelingen is.

De behandeling

Met een zacht pompende beweging van de handen activeert de huidtherapeut het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid van het oedeemgebied. Door de speciale handgrepen die de therapeut toepast, de zogenaamde oedeem- en fibrosegrepen, kunnen de huid en het onderliggende weefsel met lymfevaten heel gericht behandeld worden. Met oedeemgrepen leidt de huidtherapeut het overtollige vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker opgenomen wordt. Met fibrosegrepen maakt de huidtherapeut verhard weefsel (fibrose) soepeler zodat het vocht er gemakkelijker doorheen stroomt en de pijnlijke stijfheid afneemt.

Na de behandeling

Na de behandeling kan het zijn dat u vaker moet plassen. Het is belangrijk om na de behandeling 2 glazen water te drinken. Er kunnen soms tintelingen ontstaan na de behandeling, deze verdwijnen vanzelf.

De huidtherapeut kan u bewegingsoefeningen mee geven, het is belangrijk dat deze uitgevoerd worden om het gewenste resultaat te behalen.

Derm Medic staat voor u klaar

Bekijk onze behandelingen of neem gerust contact met ons op.

0
×

Hallo!

Klik hieronder om direct met een van onze collega's te Whatsappen. Of stuur ons een e-mail naar info@dermmedic.nl

× Hoe kan ik je helpen?