Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Er zijn verschillende vormen van oedeem  te onderscheiden:

Lymfoedeem

We onderscheiden lymfoedeem in primair, secundair, aangeboren en na een trauma oedeem. In het beginsel is het vocht vaak soepel en kun je zonder problemen een duim in het weefsel duwen en een kuiltje maken dat enige tijd zichtbaar blijft. Wanneer het oedeem niet behandeld wordt kan het vocht verharden en is dan niet makkelijk meer weg te krijgen. Dit oedeem is vaak chronisch. Na sommige operaties kan het wel zijn dat het vocht na enige tijd niet meer terug komt.

Veneus oedeem

Veneus oedeem is een probleem van de bloedvaten en komt vrijwel alleen maar voor aan de benen. We zien deze vorm van oedeem vaak bij ouderen die niet voldoende bewegen. Het kan ook voorkomen bij jongere mensen die hier aanleg voor hebben en veel druk op hun vaten hebben. Het vocht dat aanwezig is verstijft vaak snel en dit resulteert in verstijfde benen en verminderde mobiliteit. We zien veel spataderen op de benen en de verminderde doorbloeding kan er voor zorgen dat er wonden ontstaan.

Lip-lymfoedeem

Lip komt van lipide wat vet betekent. Dit is een verstoring in de vetcellen waardoor deze gaan samenklonteren. Er kan vocht ontstaan en heel kenmerkend zit dit vocht meestal niet in de voeten of handen. We zien het vaak in families en meestal bij vrouwen. Deze dames hebben vaak moeite met hun gewicht. Afvallen is vaak lastig. Kenmerkend zijn pijnlijke benen, snel vermoeide benen en  blauwe plekken.

Doel oedeemtherapie

Oedeem kan op verschillende manieren ontstaan en chronisch zijn of tijdelijk. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden. Vaak worden deze met elkaar gecombineerd. Het behandeltraject verschilt per persoon en zal voorafgaand aan de therapie met u besproken worden. Klik op de behandeling voor meer specifieke informatie.

Wij werken voor oedeemtherapie vaak samen met thuiszorgorganisaties en huisartsen en met fysiotherapeuten voor beweging.

Behandelingsmogelijkheden

Manuele lymfdrainage

Manuele lymfdrainage is een lichte massage welke het lymfsysteem stimuleert om meer vocht af te voeren. Wanneer het vocht stijf is, fibrose, is het noodzakelijk om dit los te maken. Dit is een goede aanvulling bij alle vormen van oedeemtherapie en kan ook thuis uitgevoerd worden.

Lymfetape

Kinesiologisch tape zorgt voor een micromassage tot 24 uur per dag en kan bij veel vormen van oedeem ingezet worden voor een intensieve vorm van therapie zonder veel tijd investering.

Deep oscillation

De deep oscillation zorgt op celniveau voor trillingen en brengt op die manier beweging in het weefsel zodat lymfvocht beter afgevoerd kan worden.

Therapeutische elastische kousen

Therapeutische elastische kousen, ook wel steunkousen, zijn na het zwachtelen de volgende stap in oedeemtherapie. De kous behoud het resultaat en voorkomt dat ledematen door de dag heen opzwellen. Daarnaast zorgen ze voor minder vermoeide benen en een betere doorbloeding. Wij meten voornamelijk kousen aan van Medi en Varodem maar andere merken kunnen ook geleverd worden.

LPG endermologie

Wij zien goede resultaten bij patiënten die last hebben van oedeem, lipoedeem en/of fibrose. Dankzij de intensieve bindweefselmassage wordt zoals gezegd de doorbloeding sterk bevorderd, vetophopingen worden los gemasseerd en gezien het feit dat de doorbloeding sterk op gang komt door deze massage, worden de afvalstoffen direct versneld afgevoerd.

Als huidtherapeut passen wij het LPG apparaat steeds vaker toe in combinatie met onze oedeemtherapie, met groot succes!

Derm Medic staat voor u klaar

Bekijk onze behandelingen of neem gerust contact met ons op.

0
×

Hallo!

Klik hieronder om direct met een van onze collega's te Whatsappen. Of stuur ons een e-mail naar info@dermmedic.nl

× Hoe kan ik je helpen?