De huidtherapeut en oedeem

 In Oedeem

Behandeling van oedeem is een specialisme van de huidtherapeut. Daarom noemen we onszelf ook wel huid- en oedeemtherapeuten. Tijdens onze opleiding krijgen we 4 jaar lang les over het lymfestelsel en oedeem. In de praktijk behandelen wij allerlei gevallen van oedeem, met verschillende behandelmethode.  Nieuwsgierig wat wij allemaal kunnen doen bij oedeem? Lees dan snel onze blog.

Wat is oedeem? Oedeem is een overmatige ophoping van lymfevocht in een bepaald lichaamsdeel. Door het vasthouden van vocht zwelt het lichaamsdeel op. Dit kan ontstaan wanneer het lymfevatstelsel beschadigd is na bijvoorbeeld kanker of een operatie. Oedeem kan ook aangeboren zijn.

Nazorg borstkanker: Als gevolg van de operatie, chemotherapie en/of radiotherapie kan het lymfesysteem verstoord zijn, waardoor lymfevocht niet meer goed afgevoerd kan worden uit onder andere de arm en het aangedane borstgebied. Dit lymfevocht zal zich gaan ophopen in de arm en/of het aangedane borstgebied, wat kan zorgen voor zwelling, pijn en een strak gevoel. Deze klachten beginnen vaak met tintelingen en/of een vermoeid en zwaar gevoel in het aangedane gebied. Het is belangrijk dat deze klachten snel herkend worden, zodat u een verergering zo veel mogelijk kan voorkomen.

Psychosociale rol: Daarnaast hebben wij als huidtherapeuten ook aandacht voor de psychosociale aspecten van het genezings- en verwerkingsproces; met behandelingen, advies en een luisterend oor bieden wij graag een ondersteunende rol in het herstellen van het zelfvertrouwen en het accepteren van de lichamelijke veranderingen.

Manuele lymfedrainage: Met een zacht pompende beweging van de handen activeert de huidtherapeut het netwerk van de lymfevaten direct onder de huid. Door de speciale handgrepen die de therapeut toepast, de zogenaamde oedeem- en fibrosegrepen, kunnen de huid en het onderliggende weefsel met lymfevaten heel gericht behandeld worden. Met oedeemgrepen leidt de huidtherapeut het overtollige vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker opgenomen wordt. Met fibrosegrepen maakt de huidtherapeut verhard weefsel (fibrose) soepeler zodat het vocht er gemakkelijker doorheen stroomt en de pijnlijke stijfheid afneemt. Soms worden littekengrepen ingezet om verharde en/of verkleefde littekens doorgankelijk te maken voor vocht.

LPG endermologie: LPG endermologie kan ingezet worden om klachten die ontstaan zijn als gevolg van kanker te verminderen. Denk hierbij aan operatie littekens, oedeem en kwetsbare huid na bijvoorbeeld borstkanker. Dankzij de zuigende en rollende techniek van LPG kunnen de gevolgen van de operatie verzacht worden. Door de afvoerende werking kan het ook bij lymfoedeem en lipoedeem positief effect hebben.

Ambulante compressietherapie: De huidtherapeut zwachtelt het oedemateus gebied in, zodat er druk op onderliggende weefsels komt. Hierdoor wordt het vocht beter afgevoerd. In geval van oedeem aan armen en benen is beweging noodzakelijk want daardoor wordt het bloed door kuit- of armspieren richting het hart gepompt en kan het lymfevocht dankzij de toegenomen bloedcirculatie afgevoerd worden.

Lymftaping: Als het aanbrengen van zwachtels lastig is, bijvoorbeeld op de romp, dan maakt de huidtherapeut gebruik van lymftaping. De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor er in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt om het vocht zich te laten verplaatsen. Daarnaast kan lymfetaping ook worden ingezet op littekens, dit heeft een masserende werking waardoor het litteken kan versoepelen.

Littekenbehandeling: De huid van en rondom het litteken kan strak staan en het litteken kan verharden (fibroseren). Een littekenmassage helpt. Siliconenpleisters of lymftaping ondersteunen de behandeling.

Verwijzing en vergoeding: Behandeling van oedeem is een specialisme van de huidtherapeut. U heeft hiervoor geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt. Vergoeding afhankelijk van soort behandeling en voorwaarden zorgverzekering. In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).

Derm Medic staat voor u klaar

Bekijk onze behandelingen of neem gerust contact met ons op.

Recente berichten
0
×

Hallo!

Klik hieronder om direct met een van onze collega's te Whatsappen. Of stuur ons een e-mail naar info@dermmedic.nl

× Hoe kan ik je helpen?