Wat zijn schimmelnagels?

Schimmelnagels, in de volksmond ook wel kalknagels, kunnen ontzettend vervelend zijn. Ze komen vooral voor aan de voetnagels maar kunnen ook in de vingernagels ontstaan.  Dit hoeft niks met je geslacht, leeftijd of hygiëne te maken te hebben! Iedereen kan deze schimmel oplopen.

De diagnose wordt vaak met het blote oog gesteld. Vaak begint de schimmel aan het uiteinde van de nagel waar hij de nagel binnen is gekomen en verspreid hij zich over de nagel. Dit ziet er uit als een gelige en soms bruinige verkleuring. In sommige gevallen is er aanvullend onderzoek nodig en/of gewenst. Dit kan doormiddel van een KOH-preparaat of een kweek. Er wordt dan een stukje van de nagel afgeknipt en opgestuurd voor onderzoek. Wanneer deze positief is gaat het inderdaad om schimmel. In de kweek kan worden vastgesteld om welke schimmel(s) het gaat en of er gisten in de nagel zit.

Wanneer je een infectie hebt in de nagel leeft de schimmel in het nagelbed. Hij leeft het liefst in een warme en vochtige omgeving, zoals schoenen. Het is ontzettend lastig om van de schimmel af te komen. Heel veel middeltjes komen niet diep genoeg en daardoor niet bij de schimmel. Of ze verfraaien de nagel alleen een beetje, terwijl de schimmel op zijn plek blijft. De schimmel veroorzaakt  meestal geen pijn of jeuk, maar de nagels gaan er vergeeld uit zien en worden dik en broos. Hierdoor infecteer je gemakkelijk nog meer nagels of die van anderen!

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Ze ontstaan door een infectie van een schimmel. Deze kun je krijgen op een moment dat je weerstand lager is en/of er trauma is aan de nagel. Dit kan door een wondje zijn, sporten met te krappe schoenen of dagelijks dragen van te krappe schoenen kan al voldoende zijn voor een infectie. Deze schimmel is in veel gevallen ook aanwezig op de omliggende huid. Wanneer een huid te lang vochtig is en week wordt, is de natuurlijke bescherming laag en kan een schimmel gemakkelijker infiltreren.

Kunnen schimmelnagels behandeld worden?

Het is een lang traject (minimaal 1 tot 1,5 jaar), maar schimmelnagels kunnen zeker behandeld worden. Lees hier meer over de behandeling van schimmelnagels.

Derm Medic staat voor u klaar

Bekijk onze behandelingen of neem gerust contact met ons op.

0
×

Hallo!

Klik hieronder om direct met een van onze collega's te Whatsappen. Of stuur ons een e-mail naar info@dermmedic.nl

× Hoe kan ik je helpen?