Wat zijn pigmentstoornissen?

Pigmentstoornissen zijn een verstoring in het pigment. We kunnen deze onderscheiden in twee verschillende varianten:

Hyperpigmentatie

Bij deze variant is er een teveel aan pigment aanwezig en dit is zichtbaar als een donkere vlek. Bekende soorten zijn een melasma (zwangerschapsmasker) en ouderdomsvlekken (of levervlekken). Café au lait vlekken zijn al aanwezig vanaf de geboorte en zijn lichtbruin.

Hypopigmentatie

Bij deze variant is er juist een tekort aan pigment aanwezig. De bekendste soort is vitiligo, een huidaandoening waarbij steeds meer pigment uit de huid verdwijnt.

De meeste pigmentstoornissen zijn goedaardig. De enige variant waar men voor moet oppassen is de huidkanker variant melanoom.

Hoe ontstaan pigmentstoornissen?

Iedereen heeft pigmentcellen in zijn huid die pigment aanmaken. Hoeveel dit is heeft sterk met afkomst en genen te maken. Deze pigmentcellen maken onder invloed van zonlicht pigment aan, daarom worden we in de zomer bruin. In de winter verdwijnt dit pigment met de dode huidcellen. De pigmentcellen liggen diep in de huid.

Onder invloed van zonschade, hormonen, medicatie of ontsteking kunnen de pigmentcellen overprikkeld raken. Dit is vooral het geval bij hyperpigmentatie, een teveel aan pigment. De pigmentcellen kunnen zich ook vermeerderen en in groepjes bij elkaar gaan zitten. Dit resulteert in het donkerder worden van de huid op die plek, zodra de zon erop komt. In de winter zullen deze vlekken nog wel iets oplichten maar niet meer helemaal vanzelf weg gaan.

Bij acne en donkere huidtypes zien we vaak post inflammatoire hyperpigmentaties, dit zijn donkere verkleuringen na ontstekingen in de huid. Het duurt vaak lang voordat dit wegtrekt en zal soms niet vanzelf verdwijnen.

Wanneer er witte vlekken ontstaan is dit vaak na een verbranding. De huid is dusdanig ernstig verbrand dat de pigmentcellen het niet overleefd hebben. Na een hele lange tijd is het wel mogelijk dat het pigment nog terugkeert. Bij eczeem, een chronische ontsteking van de huid, zien we ook vaak dat pigment lichter wordt. Vitiligo is een uitzondering. Dit is een auto immuun ziekte waardoor het lichaam zelf de pigmentcellen aanvalt en afbreekt. Dit pigment komt niet meer terug.

Kunnen pigmentstoornissen behandeld worden?

Ja, pigmentstoornissen kunnen goed behandeld worden, lees hier meer over de mogelijkheden van behandeling. Daarnaast adviseren wij producten van Lira en Tebiskin  om thuis te gebruiken deze zijn belangrijk om het resultaat te verbeteren.

Derm Medic staat voor u klaar

Bekijk onze behandelingen of neem gerust contact met ons op.