Wat zijn littekens?

Littekens zijn er in allerlei soorten en maten. Wij onderscheiden de volgende soorten littekens:

Atrofisch litteken

Een atrofisch litteken bestaat uit een zeer dun laagje littekenweefsel en ligt meestal verzonken in de huid. Het kan gevoelig en kwetsbaar zijn.

Acnelittekens

Acnelittekens zijn vaak net als atrofische littekens verzonken in de huid. Ze lijken soms op ‘putjes’ in de huid.

Hypertrofisch litteken

Een hypertrofisch litteken is een sterk verdikt, rood en verheven litteken. Vaak zijn jeuk en pijn hier bijwerkingen. De locatie waar deze littekens vaak voorkomen zijn op het borstbeen, de schouders, de nek en achter de oren.

Keloïd litteken

Een keloïd litteken is een hypertrofisch (verdikt) litteken dat over de grenzen van de verwonding heen groeit. Het litteken is dus groter dan de verwonding zelf geweest is. Negroïde huiden hebben hier meer aanleg voor, maar het kan bij alle huidtypes voorkomen.

Hoe ontstaan littekens?

Littekens ontstaan wanneer er een beschadiging plaatsvindt in de huid. Dit kan komen door een val, maar ook door een operatie. De huid kan zichzelf heel goed genezen, maar wanneer een verwonding te groot is of er tijdens de genezing een ontsteking of infectie is geweest kan er een litteken ontstaan.

Bij over productie van fibrineweefsel door bindweefselcellen in de huid, ontstaat een hypertrofisch litteken en een keloïd litteken. Wanneer er te weinig weefsel wordt aangemaakt ontstaan er juist acnelittekens of atrofische littekens.

Littekens zijn onschuldig maar kunnen als ontsierend of storend ervaren worden. In enkele gevallen vergroeid een litteken aan andere structuren, zoals pezen. Dan kan het litteken gaan trekken en vastzitten. Dit noemen we een verkleefd litteken. Het is belangrijk om dit te behandelen.

Kunnen littekens behandeld worden?

Ja, littekens kunnen op allerlei manieren behandeld worden. Lees hier over de verschillende mogelijkheden en voor welke littekens deze geschikt zijn.

Derm Medic staat voor u klaar

Bekijk onze behandelingen of neem gerust contact met ons op.