Wat zijn vaatafwijkingen?

Vaatafwijkingen kunnen overal op het lichaam voorkomen maar we zien ze veel in het gezicht. Er zijn verschillende soorten vaatafwijkingen. De volgende komen veel voor in de praktijk:

Couperose

Couperose komt veel voor bij vrouwen en minder vaak bij mannen. We zien ze vaak in het gezicht. Voornamelijk op de wangen en neus maar soms ook op de kin en hals of decolleté. Ze zijn onschuldig en naast dat ze ontsierend kunnen zijn worden er geen andere klachten ervaren.

Spider naevus

Een spider naevus, ook wel een spinnenkopje, is een plaatselijk zichtbare verwijding van een huidvaatje. Het ziet eruit als een kleine rode stip met uitlopers. Ze komen veel voor en kunnen zich overal op het lichaam bevinden. Een spider is onschuldig en zal nooit kwaadaardig worden, maar kan cosmetisch wel storend zijn.

Cherry angioom

Een cherry angioom is een goedaardig bloedvatgezwel. Ze kunnen verheven zijn, maar ook vlak en felrood of dieprood zijn als een kers. Ze kunnen voorkomen op het hele lichaam. Al zien we ze vaak op de romp. De afmetingen verschillen van nog geen millimeter tot 5 mm doorsnee.

Hoe ontstaan vaatafwijkingen?

Er zijn veel verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het krijgen van deze vaatafwijkingen. Erfelijkheid speelt vaak een rol, vooral couperose zien we veel in families. Lichte huiden hebben een grotere kans op het krijgen van deze vaatafwijkingen. Andere factoren zijn alcoholgebruik, zonschade, roken en sommige geneesmiddelen.

Druk op de huid kan ook een rol spelen. Soms heeft ergens een puistje gezeten en is er na het uitknijpen met een te hoge druk een gesprongen vaatje ontstaan. Het komt ook voor bij dames na zwangerschap. Deze plekjes kunnen uit zichzelf wegtrekken maar over het algemeen gebeurt dit niet. Het vaatje is namelijk een lichaamseigen stof en dat het vaatje ontsierend is, daar heeft het lichaam geen boodschap aan.

Kunnen vaatafwijkingen behandeld worden?

Bij Derm Medic ben je aan het goede adres voor het behandelen van vaatafwijkingen. Al vele tevreden patiënten hebben wij van hun vaatjes afgeholpen. Vaatafwijkingen kunnen behandeld worden met laser. Kijk voor meer informatie bij Lasertherapie bij vaatafwijkingen.

Derm Medic staat voor u klaar

Bekijk onze behandelingen of neem gerust contact met ons op.