Wat is rosacea?

Rosacea is een aandoening van de huid die zich uit in roodheden, vaatjes en soms puistjes. De huid is vaak overgevoelig en wordt snel rood bij inspanning of door bepaald voedsel, zoals pittig eten, maar ook door alcohol . De huid kan er droog en geïrriteerd uit zien. We kunnen rosacea in verschillende stadia onder verdelen:

Stadium 1: Rode, blozende wangen die enkele uren kunnen aan houden. Vaak zijn op de wangen kleine vaatjes zichtbaar welke niet verdwijnen. Wanneer de gezichtshuid in aanraking komt met wind en kou of met het wassen van het gezicht kan er een prikkelende pijn optreden.

Stadium 2: Er kunnen rode bultjes (papels) en puistjes (pustels) op de huid ontstaan, met name op de wangen, kin en neus. Er worden geen bacteriën in aangetroffen, in tegenstelling tot gewone acne.

Stadium 3: De huid kan verdikken door een combinatie van processen. Er kunnen grotere pustels op de huid ontstaan en meer roodheid. Wanneer er een verdikking van de neus plaats vindt spreken we van Rhinophyma.

rosacea-website

Hoe ontstaat rosacea?

De exacte oorzaak van rosacea is nog onbekend. Het is waarschijnlijk een combinatie van factoren die een rol spelen. We zien rosacea bijvoorbeeld vaak in families, maar dit is niet altijd het geval. De rode vaatjes die vaak opkomen wanneer er ontstekingen zijn (pukkels en puistjes) gaan meestal niet meer vanzelf weg waardoor de huid rood blijft zien.

Kan rosacea behandeld worden?

Ja, rosacea kan behandeld worden maar niet genezen. Vaak reageert rosacea goed op antibiotica van de huisarts, maar komt na verloop van tijd weer terug. Bij Derm Medic kunnen we de huid behandelen, lees hier meer over de behandeling van rosacea bij Derm Medic. Daarnaast adviseren wij producten voor thuisgebruik van verschillende merken zoals La Roche-Posay, Gladskin en Lira.

Derm Medic staat voor u klaar

Bekijk onze behandelingen of neem gerust contact met ons op.